مشخصات جنگنده جی ۳۵ چینی رقیب اف ۳۵ + عکس و فیلم
به گزارش اقتصاد معاصر؛ با عملیاتی شدن جنگنده جی ۳۵ چینی، می توان گفت چین بعد از آمریکا به دومین کشور با دو جنگنده نسل پنجم عملیاتی تبدیل میشود. چینیها پیش از این جنگنده نسل پنجم جی ۲۰ را با موفقیت به خدمت گرفته بودند.
رونمایی از جنگنده جی 35 چینی رقیب اف 35
در نمایشگاه هوایی چین از جنگنده جی ۳۵ رونمایی میشود. این جنگنده را میتوان رقیب چینی جنگنده آمریکایی اف ۳۵ نامید.
نیروی هوایی ارتش آزادیبخش خلق چین اعلام کرد که زمان رونمایی از جنگنده جی ۳۵ فرا رسیده است. این جنگنده در نمایشگاه هوایی چین به تماشا گذاشته خواهد شد.
جی ۳۵ که پیش از این با نام جی ۳۱ نیز در رسانهها معرفی شده بود، جنگندهای نسل پنجم با قابلیت فرود و برخاست از ناو هواپیمابر است.
با عملیاتی شدن جنگنده جی ۳۵، چین پس از آمریکا به دومین کشور با دو جنگنده نسل پنجم عملیاتی تبدیل میشود. چینیها پیش از این جنگنده نسل پنجم جی ۲۰ را با موفقیت به خدمت گرفته بودند.
کشورهای دارنده جنگنده های نسل پنجم
جنگندهٔ نسل پنجم(به انگلیسی: Fifth-generation fighter) سطحی بالاتر از جنگنده نسل چهارم در طبقهبندی هواپیماهای جت جنگنده است که دارای فناوریهای کلیدی توسعهیافته در ابتدای سده بیستویکم است. تا تاریخ آوریل ۲۰۲۴، این پیشرفتهترین سطح عملیاتی جنگندههاست. دربارهٔ ویژگیهای جنگندههای نسل پنجم توافق همگانی وجود ندارد و هر نوع نسل پنجمی لزوماً همه ویژگیها را ندارد؛ بااین وجود، معمولاً از ویژگیهای شناساگریزی، رادار با احتمال رهگیری کم (LPIR)، بدنه چابک برای پرواز ابرپیمایشی، ویژگیهای اویونیکی پیشرفته، و سامانههای رایانهای یکپارچهشده قادر به شبکهسازی با عناصر دیگر در فضای نبرد برای آگاهی موقعیتی و قابلیت «فرماندهی، کنترل و ارتباطات» نام برده میشود.
تا تاریخ ژانویه ۲۰۲۳، جنگندههای نسل پنجم عملیاتی عبارتاند از؛ اف-۲۲ رپتور (از دسامبر ۲۰۰۵ در نیروی هوایی آمریکا)، لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲ (از ژوئیه ۲۰۱۵ در نیروی هوایی آمریکا)، چنگدو جی-۲۰ (از سپتامبر ۲۰۱۷ در نیروی هوایی چین) و سوخو-۵۷ (از ۲۵ دسامبر ۲۰۲۰ در نیروی هوایی روسیه).دیگر طرحهای ملی یا بینالمللی همچنان در حال توسعه هستند.
ویژگیهای جنگنده های نسل پنجم
نسل نوظهور جنگندههای پیشرفته در ابتدای سدهٔ بیستویکم معمولاً بهعنوان نسل پنجم شناخته میشوند.ویژگیهای کلیدی جنگندههای نسل پنج مورد اتفاق همگان نیست و هر نسل پنجی لزوماً همه آنها را ندارد. برخی از طبقهبندیها شامل بیش از پنج نسل هستند که منجر به پیدایش عنوان نسل ششم و بالاتر میشود.
جنگندههای نسل چهارم بر مانورپذیری و توانمندی داگفایت نزدیک تأکید داشتند، اما ویژگیهای کلیدی نسل پنجم عبارتند از؛
شناساگریزی که حمل مهمات در محفظهٔ درونی بخشی از آن است.
ابرمانورپذیری که تلاش میشود در فضای محدود و نزدیک (به خطر) باشد.
ابرپیمایش یعنی پیمایش یا کروز طولانیمدت زِبَرصوت بدون پسسوز
اویونیک پیشرفته که شامل رادار با احتمال رهگیری کم (LPIR) است.
یکپارچهسازی شبکهای که آگاهی موقعیتی در میدان نبرد را بهتر میکند.
چندمنظورگی بهویژه قابلیت «فرماندهی، کنترل و ارتباطات» در میدان/فضای نبرد
برای بهینه کردن (کاهش) سطح مقطع راداری (RCS)، بیشتر جنگندههای نسل پنجم از «لبههای تیز» بهجای «افزوده (امتداد)های استاندارد لبه» و لبههای حمله استفاده میکنند و پیشبال ندارند؛ اگرچه سوخو پاکفا دارای افزودههای ورودی موتور است که احتمالاً تا حدودی مانند پیشبال عمل میکند. همچنین طراحان جی-۲۰ از پیشبال بهدلیل افزایش چابکی علیرغم کاهش پنهانکاری بهره بردهاند.
همه جنگندههای نسل پنج برای بهحداقل رساندن سطح مقطع جانبی، دو دم عمودی متمایل (مانند عدد ۷) دارند. بیشتر آنها ابرمانورپذیری را بهکمک جهتدهی رانش بهدست آوردهاند. آنها دارای دهلیزهای داخلی مهمات برای جلوگیری از افزایش سطح مقطع راداری هستند، اما همه آنها آویزگاههای خارجی تسلیحات برای استفاده در ماموریتهای رایج (مانند حمل مخازن سوخت خارجی برای پرواز طولانیتر) دارند. در بدنه و اسکلت آنها درصد بالایی از مواد کامپوزیت وجود دارد که از سطح راداری و وزن میکاهد.
مشخصات جنگنده جی 35 چینی رقیب جنگنده آمریکایی اف ۳۵ /طراحی و مشخصات جی-۳۵
گروهی از کارشناسان نظامی لقب بهترین جنگنده حال حاضر جهان را به اف ۳۵ لایتنینگ ۲ و بعضی دیگر به اف ۲۲ رپتور دادهاند. اما حقیقت این است که به دلایلی میتوان هر دو هواپیمای جنگی محبوب نیروی هوایی آمریکا را طلایهدار و سرآمد دانست. تنها دلیلی که میتواند تا حدی طرفداران دو آتشه F-35 را قانع کند، عدم دسترسی کشورهای عضو ناتو و متحدان آمریکا به F-22 رپتور است. در واقع این جنگنده سوگلی و نازپرورده ارتش آمریکا بوده و هیچ احدی جز این کشور حق دسترسی به آن را ندارد.
صنایع هوایی شنیانگ چین جنگنده جی-۳۵ را توسعه داده است که دومین جنگنده رادارگریز چین و نخستین جنگنده رادارگریز ناونشین این کشور به شمار میرود.
در نخستین تصاویری که از پرواز جی-۳۵ روی ناو هواپیمابر منتشر شده است به خوبی میتوان ظاهر این پرنده را مشاهده کرد که رقیبی جدی و قدرتمند برای اف-۳۵ آمریکایی به شمار میرود.
در مقام مقایسه جی-۲۰ را میتوان پاسخ چین به اف-۲۲ آمریکایی و حالا جی-۳۵ را پاسخ این کشور به اف-۳۵ در نظر گرفت.
در تازهترین فیلم منتشرشده از جی-۳۵ مشخص است که این جنگنده مراحل پایانی آزمایش پرواز و نصب را رادار پشتسر گذاشته است. ناگفته پیداست که این جنگنده نسل پنجم از رادار پیشرفته اسکن الکترونیکی فعال (AESA) بهره خواهد برد.
یکی از نکات جالب تصویر شباهت کانوپی جنگنده چینی با اف-۳۵بی است که از قابلیت پرواز عمودی برخوردار است. علیرغم وجود این ویژگی در طراحی جنگنده چینی بر اساس اطلاعات منتشر شده جی-۳۵ از قابلیت عمودپرواز برخوردار نخواهد بود.
جی 35 رقیب چینی جنگنده آمریکایی اف ۳۵ از راه رسید
بر اساس گزارشات به دست آمده از آخرین اخبار نظامی، چینیهای مقلد و کپی کار، پس از رونمایی از سامانه موضکی ضد بالستیک اچ کیو 19، در نمایشگاه هوایی پکن از جنگندهای جدید و مشابه با F-35 رونمایی کردند. شاید در یک داگ فایت یا نبرد رو در رو، پیروزی و برتری کامل با اف 35 باشد، اما روی کاغذ و یا حداقل به لحاظ ظاهری جت جنگی J-35A رقیب جدیدی برای این پرنده رادارگریز به حساب میآید.
پیش از اینکه از جی ۳۵ ای رونمایی به عمل آید، نام این جنگنده جی ۳۱ بود. به نظر میرسد که این هواپیمای نسل پنجم مجهز به قابلیت نشست و برخاست عمودی بوده و مختص ناوهای هواپیمابر است. در صورتی که ارتش آزادی بخش خلق این پرنده رادارگریز را عملیاتی کند، تبدیل به دومین کشوری خواهد شد که ناوگان هواییاش را مزین به یک جنگنده نسل پنجم کرده است.
تاریخچه جنگنده های نسل پنجم
جنگندههای نسل پنجمی که در مراحل اولیه تولید یا در حال توسعه هستند:
- سوخو-۷۵ چکمیت که بعد از ۲۰۲۵ وارد خدمت خواهد شد
- شنیانگ افسی-۳۱ چینی در ۲۰۱۷ پرواز آزمایشی را انجام داد و تا به حال ۲ پیشنمونه از آن ساخته شدهاست.
- هال آمکا جنگنده چندمنظوره هندی هال (HAL AMCA) که در حال طی مراحل نهایی است که تا ۲۰۲۴پرواز کرده و تا ۲۰۲۸تولید انبوه میشود.
- تیاف-ایکس جنگنده چندمنظوره ترکیهای توسط صنایع هوافضای ترکیه و با همکاری بیایئی سیستمز در حال توسعه است.